2500 o-závodníků běželo první listopadový víkend

3.11.2019 Petr Klimpl

2500 o-závodníků běželo první listopadový víkend

Tři oblastní závody v orientačním běhu uvítaly první listopadový víkend na startu přes 2500 závodníků.

Poslední letošní závod Východočeského poháru proběhl v sobotu v Přelovicích, běžela se klasická trať. Pořadatelé z OK Lokomotiva Pardubice se po 20 letech vrátili do rovinatých terénů severně od Přelouče. V průběhu závodu mrholilo, to ale nevadilo tisícovce závodníků, aby se postavili na start. Závodníky čekal rovinatý les s hustou sítí komunikací, porostově hodně různorodý, místy se sníženou průběžností, místy byl podrost (tráva). Mapu Černý Nadýmač připravili Ondřej Pipek a Jan Věříš. Tratě postavil Jan Fukátko. V ženách byla jasně nejrychlejší Marta Fenclová (LPU), druhá Monika Wiesnerová (NPA) na ní ztratila čtyři a půl minuty, třetí Lucie Vítková (PHK) měla ztrátu sedm minut. Na trati mužů dominovali hradečtí veteráni. Vyhrál Petr Losman (PHK), který porazil svého klubového kolegu Tomáše Novotného o 8 sekund, třetí David Hepner (SHK) měl ztrátu na vítěze 1:48 min.

V Náměšti na Hané uspořádal Spolek orientačních běžců Olomouc v sobotu krátkou trať žebříčku Hanácké oblasti. Běželo se na mapě Švédská hradba II (mapovali Petr Hynek a Pavel Grulich, revidovali Ondřej Vystavěl a Zdeněk Janů) v porostově velmi pestrém lese s hustou sítí cest, místy s výraznými terénními tvary, v severní části s prudkým svahem k řece Šumici. Tratě pro více než 500 závodníků připravil Jiří Kubíček. V ženách vyhrála Pavla Horová (LPU), minutu za ní byla druhá Hana Hlavová (KON), třetí místo obsadila Hana Turczerová (KSU) se ztrátou necelých šesti minut. V mužích si pro vítězství doběhl s minutovým náskokem Pavel Rychlý (KRN), druhý byl Radim Perknovský (JPV), třetí skončil Juraj Bencúr (AOP) se ztrátou necelých tří minut.

Více jak tisíckovku závodníků uvítali v neděli pořadatelé z USK Praha na klasické trati Pražského žebříčku a Středočeského žebříčku. Za centrum zvolili louku SZ od obce Kytín. Tratě na mapě Na Rovinách (mapovali Petr Uher a Radim Ondráček) postavil Michal Bořánek v typicky brdském terénu, kde byla hustá a střední síť komunikací, plošší náhorní část i prudké svahy, místy hodně kamenité, spíše dobrá a střední průchodnost porostů. V ženách těsně vyhrála Monika Rollier (PHK), jen o dvě sekundy zpět zůstala na druhém místě Kateřina Mullis (DKP), třetí Nina Azebová (PHK) měla ztrátu přes pět minut. V mužích s přehledem vyhrál Baptiste Rollier (PHK), druhý Jan Mrázek (SJC) na něj ztratil přes tři minuty, ještě o minutu pomalejší byl na třetím místě Eduard Šmehlík (SHK).

Výsledky najdete v IS ORIS.


« zpět