6600 závodníků na startu

9.4.2018 Petr Klimpl

6600 závodníků na startu

První dubnový víkend byl plný oblastních závodů. Běželo se ve všech oblastech, na startu bylo více než 6600 závodníků.

Sobota

  • V jižních Čechách uspořádal SK Kotnov Tábor mistrovství Jihočeské oblasti na krátké trati. Centrem závodu bylo v Sezimově Ústí (Kozí hrádek), běželo se na mapě Kozí hrádek (1:10000) v mírně členitý terén s několika prudšími výběhy, řadou terénních a porostových detailů a hustou sítí cest a průseků, tratě postavil Jiří Vébr. V ženách s přehledem vyhrála Martina Teringlová (VCB), druhá doběhla Iveta Králová (JHB), třetí byla další závodnice JHB Vladislava Fencíková. V mužích byl nejrychlejší dorostenec Jan Gajda (KAM), dvě minuty za ním skončil na druhém místě veterán Radek Teringl (VCB), třetí skončil Petr Kunc (MLA).
  • V Západočeské oblasti byly dva závody za pořadatelství KOS Slavia VŠ Plzeň. Dopoledne se běžela krátká trať s centrem v Plasech v místy velmi členitém terénu, který byl dost kopcovitý, ale zároveň strašně rychlý a dobře průběžný, z malé části byly tam pozůstatky po těžbě (mapa Peklo, 1:10000), tratě postavil Vladimír Kovář. V ženách byla nejlepší Věra Chvalová (LPM), necelé dvě minuty zpět zůstala na druhém místě Martina Valachová (LPU), třetí místo obsadila Jitka Svobodová (VSP). V mužích vyhrál Matěj Kamenický (LPU), necelou půl minutu zpět zůstal druhý dorostenec Michal Bořánek (SSU), na třetím místě zůstal Němec Korbinian Lehner. Odpoledne se pak běžel přímo v Plasech sprint, mapa Plasy (1:5000) zobrazila maloměstskou zástavbu, lesopark, louky, v části byl terén kopcovitý, tratě postavil Robert Martínek. V ženách vyhrála Michaela Lavičková (PGP), na druhém místě skončila Věra Chvalová (LPM) se ztrátou 44 sekund, třetí doběhla Martina Valachová (LPU). V mužích si pro vítězství doběhl Matěj Kamenický (LPU), stejně jako dopoledne byl druhý Michal Bořánek (SSU), jeho ztráta byla jen jedna sekunda, třetí místo se ztrátou více než minuty opět obsadil Němec Korbinian Lehner.
  • V Ještědské oblasti byly také dva závody, oba uspořadala Lokomotiva Teplice. Odpoledne se běželo mistrovství Ještědské oblasti ve sprintu v Krupce na mapě Mrtvý kámen (1:4000), tratě postavil Jan Eiselt v městských ulicích, parku, běželo se i po udržovaných a neudržovaných travnatých porostech. V ženách s velkým náskokem vyhrála Dominika Plochová (DKP) se skoro tříminutovou ztrátou se stejným časem podělily o druhé místo Markéta Thořová (TUR) a Kateřina Janovská (PGP). V mužích byl nejlepší Matouš Fürst (LLI), půl minuty zpět zůstal na druhém místě Matěj Burda (BOR), další půl minutu ztráty měl třetí Tomáš Thoř (TUR). Večer se pak opět v Krupce konalo mistrovství Ještědské oblasti v nočním OB, tentokrát byla připravena mapa Vrchoslav (1:10000), tratě postavil Petr Bílý v terénu Krušných hor (svahy a údolí), s rozmanitou podložkou, který byl porostově pestrý, v terénu bylo množství zídek, kup a kupek jako pozůstatků středověké těžby. Vženách vyhrála Eliška Sieglová (PGP), v mužích byl nejrychlejší Matouš Fürst (LLI).
  • Druhým kolem pokračoval Východočeský pohár. Pořadatelé z OK Slavia Hradec Králové připravili krátkou trať s pěkným centrem na hřišti u koupaliště v obci Zdobín. Běhalo se se v moc hezkém terénu - příjemný podkrkonošský les s kameny a občas i skalami. Běželo se na mapách Miletínské Lázně a Čeperka (obě 1:10000), které připravili Jan Langr a Jan Netuka). Tratě postavil Vojtěch Netuka. V mužích utekl všem o třídu Tomáš Křivda (CHC), jeho náskok před druhým dorostencem Martinem Roudným (LPU) byl tři a půl minuty, třetí skončil Petr Zvěřina (LPU, který měl odstup za vítězem přes 4 minuty. V ženách dominovala Zuzana Nováková (NPA), s dvouminutovou ztrátou doběhly na druhém a třetím místě pardubické závodnice Martina Zvěřinová a Petra Hančová (rozdíl mezi nimi byla sekunda).
  • Pořadatelé z TJ Opava uspořádali mistrovství Moravskoslezského kraje ve sprintu, centrem byla Střední průmyslová škola stavební v Opavě, Jiří Sýkora připravil mapu Opava CITY (1:4000), tratě v městské zástavbě se zelení postavil Pavel Rychlý. V ženách si pro vítězství doběhla Lenka Poláková (SOP) s minutovým náskokem před Markétou Sabelovou (TRI), další minutu zpět zůstala třetí Marie Procházková (SOP). V mužích Ondřej Kantor (TRI), druhý David Procházka (LPU) za ním zaostal 15 sekund, třetí třinecký dorostenec Sebastian Filipek měl ztrátu na vítěze 17 sekund. Odpoledne pak stejný pořadatel uspořádal veřejný závod sprintových štafet, centrem byla budova Slezanka na Horním náměstí v Opavě, běželo se opět na mapě Opava CITY, stejný byl i stavitel tratí. Na prvních místech skončily tři štafety TRI, ta vítězná běžela v sestavě Jana Tesařová, Ondřej Kantor, David Procházka a Marcela Tesařová.
  • Rýmařov byl dějištěm dvou závodů Hanácké oblasti, které uspořádal SK Severka Šumperk. Dopoledne to bylo mistrovství oblasti ve sprintu, odpoledne pak mistrovství oblasti sprintových štafet. Oba závody se běžely na mapě Rýmařov (1:4000, hlavní kartograf Vojtěch Král), tratě v městské zástavbě a přilehlých parcích (mírně vertikálně členitý terén) připravili Martin Poklop a Vojtěch Král (sprintové štafety). Ve sprintu v ženách vyhrála Denisa Kosová (PHK), téměř minutu zpět zůstala druhá Johanka Šimková (ZBM), třetí doběhla dorostenka Ema Marková (STE). V H21 byl nejrychlejší Ondřej Vystavěl (JPV), druhý Petr Horvát (ASU) měl ztrátu 17 sekund, třetí Ondřej Doležel (STE) ještě o 15 sekund větší. Sprintové štafety vyhrála čtveřice STE (Marková, Jirka, Světnický a Lukašáková), před ASU a KON.
  • Ve Valašské oblasti proběhlo mistrovství oblasti na krátké trati za pořadatelství OB Vizovice. Centrum bylo ve Vizovicích (Revika), běželo se na mapě Červenčica, tratě postavil Jan Panovec. V ženách jasně vyhrála Jana Knapová (LPU), druhá se šestiminutovou ztrátou skončila její sestra Lenka (LPU), třetí Hana Mašláňová (TZL) měla ztrátu přes 9 minut. V mužích na prvních třech místech skončili závodníci TZL, vyhrál Jan Kolárik (TZL) s náskokem téměř dvou minut před Romanem Zbrankem, další půl minuty zpět zůstal Jiří Nečas.

Neděle

  • Pro Praha a střední Čechy uspořádal Klub orientačního běhu Kladno klasickou trať. Centrem závodu byly Malíkovice, připravena byla mapa Humniště (1:15000 pro delší tratě, 1:10000 pro tratě kratší), závodníky čekal terén hodně rozmanitý profilově i porostově, kde byly terénní i porostové detaily, částečně opuštěný vojenský areál, mnoho komunikací různé kvality, velmi rychlou rovinu střídaly hluboká údolí, tratě připravil Pavel Vinš. V ženách byla nejlepší Barbora Baldrianová (VSP), o půl minuty horší čas měla druhá Barbora Vyhnálková (RIS), třetí místo se ztrátou 4 minut za vítězkou skončila Kateřina Mullis (DKP). V mužích si pro vítězství doběhl Jakub Landovsky (PGP), na druhém místě skončil Tomáš Fibír (FSP), který měl na vítěze ztrátu 28 sekund, třetí Jan Procházka (PGP) měl odstup za vítězem 54 sekund.
  • V západních Čechách uspořádal další závod opět KOS Slavia VŠ Plzeň, tentokráte klasickou trať, centrem bylo fotbalové hřiště v Dobříči, běželo se v typicky zvlněném plzeňském terénu, který byl hodně rychlý, kde byly různé druhy porostů a který byl okořeněn o hluboké erozní rýhy a pozůstatky po těžbě kaolinu. Tratě postavil Petr Beránek na mapě Obříč. V ženách se o první dvě místa podělily sestry Šikovy (LPM), vyhrála Karolína o dvě a půl minuty před Barborou, třetí Veronika Kubínová (SKV) už měla odstup větší. V mužích si pro třetí vítězství během víkendu doběhl Matěj Kamenický (LPU), druhý Jiří Valeš (LPM) měl ztrátu 29 sekund, třetí Jiří Bouchal (LPM) pak 37 sekund.
  • V Ještědské oblasti se konal závod na krátké trati, který připravila dvojice pořadatelů Stadion Nový Bor a KOB Kamenický Šenov, centrem bylo rekreační středisko Termit v Doksech, běželo se na mapě Králův stolec (1:10000), kde byl dobře průběžný les se sítí cest a průseků a také pískovcové skalní útvary, tratě připravili Jan Hnízdil a Josef Štrojsa. V ženách byla první Iva Rufferová (TUR), 21 sekund zpět zůstala na druhém místě její oddílová kolegyně Lucie Krafková, třetí Kateřina Kašková (CHA) měla ztrátu přes 3 minuty. V mužích obsadili první dvě místa závodníci TUR - vyhrál Martin Luštický o necelou půlminutu před Pavlem Hradcem, třetí Jakub Makovský (TAP) měl ztrátu na vítěze 73 sekund.
  • Dva závody připravil VSK MENDELU v Brně. Dopoledne se běželo mistrovství Jihomoravské oblasti a Vysočiny ve sprintu, centrem byl Tišnov, připravena byla mapa Tišnov jih (1:4000, autor Pavel Kříž), stavitel tratí Zdeněk Mazal měl k dispozici terén, kde byla městská zástavba a parky. Ve velmi vyrovnaném závodě žen vyhrála Martina Tichovská (PGP), o dvě sekundy horší čas měla druhá Natalia Hiklová (ZBM), další tři sekundy zpět byla třetí Tereza Čechová (KAM). V mužích suverénně vyhrál Miloš Nykodým (ZBM), s odstupem 1:35 min. za ním skončil druhý Jan Zháňal (ZBM), třetí místo obsadil Tomáš Křivda (CHC). Odpoledne pak byl ve stejném místě další sprint (ten se počítal jen do Ligy Vysočiny), běželo se na mapě Tišnov sever (1:4000, autor Pavel Kříž), Zdeněk Mazal postavil tratě v městské zástavbě, parcích a sídlištích. V ženách byla první Tereza Novotná (PHK), druhá Tereza Čechová (KAM) na ní měla ztrátu 16 sekund, přes minutu ztratila třetí Magdaléna Tužilová (ZBM). Miloš Nykodým zopakoval v mužích své jasné vítězství, tentokráte byl druhý Jan Grundmann (LPU) s odstupem 1:21 min., o dvě sekundy pomalejší byl třetí Jeroným Kamenický (OSN).

Bližší podrobnosti o všech závodech najdete v IS ORIS.


« zpět